Krachttest en een hoop doktersbezoeken

Inmiddels kan ik echt stellen dat het einde bijna in zicht is! Dik 5 maanden na de operatie moet ik zeggen dat ik behoorlijk tevreden ben over hoe alles is verlopen en hoe mijn spieren zich hebben ontwikkeld. Ook heb ik gedurende de hele revalidatie weinig pijn gehad. Afgelopen donderdag was het tijd voor een kracht test, de biodex test genoemd (voor een voorbeeld youtube filmpje kijk even op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=G8zkeHTWqZ0 ) Hierbij kan je heel mooi zien hoeveel krachtsverschil er tussen beide benen zit en waar je dus nog aan moet werken. Tijd voor actie! 

Voordat ik begon aan de test heb ik eerst nog een andere dokter (dan mijn eigen) bezocht. Ik wil er verder niet te veel over uitweiden, maar het is heel erg moeilijk om andere dokters een knie te laten beoordelen waarvan ze niet goed weten wat er aan is gedaan. Er is maar 1 dokter die binnen in jouw knie heeft gekeken.. Ik kan helaas uit ervaring spreken, mijn knie functioneerde namelijk al 7 jaar zonder goede achterste kruisband, dat ik heel veel verschillende dokters heb gezien en die bijna allemaal een verschillende diagnose stelden. Het belangrijkste voor mij nu is dat ik een goede achterste kruisband heb en bovendien de postero laterale hoek weer stevig is. De rest instabiliteit moet ik mee leren leven, maar zorgde hier dus al weer even voor verwarring. Uiteindelijk heb ik eergisteren een MRI gemaakt, hier in Roemenië is dat normaal vlak voordat je weer mag spelen, en deze heb ik laten beoordelen door mijn eigen dokter. Resultaat: alles zit goed!

 

Maar goed, het belangrijkste was natuurlijk de test. De test is een soort leg extension apparaat, waarbij je 4 series doet van 5 herhalingen. De eerste set gaat nog op 75% en daarna is het vol gaan.. Je moet zo krachtig mogen je been strekken en dan ook weer zo krachtig mogelijk je been buigen. Zo meten ze je kracht in je quadriceps en je hamstrings. Ik begon met rechts (mijn niet geopereerde been) en daarna links. De uitslag was erg positief! Mijn linkerbeen is nu zelfs sterker dan mijn rechterbeen. Voor mij ongelooflijk, want dit heb ik door mijn blessures de afgelopen jaren aan mijn linkerknie nooit voor elkaar gekregen. De kracht in beide benen was toen altijd ongeveer gelijk.

Ik heb nu een nieuw programma mee gekregen, omdat ik volgens de fysiotherapeut en de test nog wel iets kan verbeteren aan mijn hamstrings. Hier ligt de komende 3-4 weken de focus op en dan doe ik de test opnieuw. In principe betekent dit dat ik begin december mag beginnen met contact tijdens de handbaltrainingen. Precies op schema dus 🙂

 


 

Powertests and a lot of doctor visits

Right now I can really say that the end is in sight! Five months after the surgery I have to say that I’m very satisfied with the rehabilitation proces and how I developed my muscles. I was also very lucky that I didn’t had much pain during the rehabilitation. Last thursday I did a power test, called the biodex test (for an example watch this video: https://www.youtube.com/watch?v=G8zkeHTWqZ0 ). With this test you can see very well the strength differences between both legs. Time for some action!

Before I started the test, I first visited an other doctor (than my own). I don’t want to tell much about it, but it’s very difficult for other doctors to investigate my knee. They simply don’t know what is exactly done with the surgery, nor do they know something about my knee history. There is only one doctor who saw the inside of my knee.. Unfortunately I have some experience with visiting surgeons, I have problems with my PCL for seven years, and I must say that all the doctors diagnosed something different. The most important thing for me now is to know that I have a good PCL and that also the postero laterale corner is stable. I can compare the rest instability that remains with muscles, but this caused some confusion already.  The day before yesterday I did a MRI, here it’s normal to make one right before you start playing again, and my own doctor looked at it. I can say that everything is good!

But okay, the most important thing was off course the test. It’s like a leg extension device and you will do 4 series of 5 repetitions. The first set is with a power of 75% and after that it’s full power. The thing is to extend your leg as powerful as you can and then to bend your leg as powerful as you can. In that way they can measure the strenght of your quadriceps and hamstrings. I started with my right leg (the unoperated leg) and after that I did my left leg. The result was very positive! My left leg is stronger than my right one. For me this is unbelievable because the last two years I didn’t achieved that because of my injuries. The power in my legs were equal..

Now I received a new program, because the test showed that my hamstrings can be a bit more powerful. I will focus on this for the next 3-4 weeks and then I will do the test again. This means I can start in the beginning of december with contact during the handball training. Right on schedule 🙂

You May Also Like

One comment

Reply

geweldig goed nieuws Loïs ! succes met “de laatste loodjes” en hou je vol ja !
José en de rest van de fam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *